web analytics

Μουσική και ζωή: Όταν η ανθρωπότητα φτάνει στα όριά της.

ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ
Ένας σκοπός του μαθήματός μας είναι να κατανοήσουμε το βαθύτερο νόημα της μουσικής στη ζωή του ανθρώπου μέσα στους αιώνες.
Δεύτερος σκοπός του μαθήματός μας είναι να σκεφτούμε «κριτικά» για το νόημα της μουσικής στη ζωή του ανθρώπου ώστε κάθε στιγμή της ζωής να φροντίζουμε τον τρόπο που η μουσική μας συντροφεύει. Να καταλαβαίνουμε πότε η μουσική μας «δυναμώνει», πότε η μουσική μπορεί να ξεπηδήσει από μέσα μας αλλά και πότε η μουσική μπορεί να μας παραπλανήσει επειδή κάποιος την χρησιμοποιεί… επάνω μας!

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ
Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο μπροστά σε αυτή τη σελίδα, τον υπολογιστή μας για να ακούσουμε τα βίντεο και ησυχία για να στοχαστούμε, να σκεφτούμε, δηλαδή, σε βάθος, για όσα δούμε, όσα ακούσουμε και όσα νοιώσουμε.

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ!

Την Άνοιξη του 2020 η ανθρωπότητα περνάει μια από τις πιο σοβαρές δοκιμασίες της στην ιστορία της. Μια πανδημία (δηλαδή μια επιδημία που απειλεί τους πάντες) οδηγεί τους ανθρώπους σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, σε μέτρα προφύλαξης, καθώς η ασθένεια βρίσκεται παντού και οι θάνατοι είναι πολλοί.

Οι άνθρωποι που κλείνονται στα σπίτια τους αρχίζουν να… παίζουν μουσική! Αρχίζουν να τραγουδούν. Αρχίζουν να «ξορκίζουν» το κακό της πανδημίας που βρήκε τη γη μας, με ήχους. Αρχίζουν να βρίσκουν τις υψηλότερες αξίες του ανθρώπου, την αλληλεγγύη, την αγάπη, την ομόνοια, την ευγνωμοσύνη, μέσα από τη Μουσική. Ας δούμε τα παραδείγματα που ακολουθούν και συνεχίζουμε τους συλλογισμούς μας…

Θυμηθείτε να παρατηρήσετε πόσα διαφορετικά όργανα και ιδέες για ήχους σκέφτηκαν οι άνθρωποι για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Μη σας προβληματίσει που δεν θα καταλάβετε κάποια λόγια. Ίσως, όμως, κάποιος που γνωρίζει τους αγγλικούς υπότιτλους μπορεί να σας βοηθήσει!

Υπάρχει. λοιπόν, μια ακόμη άποψη για τη χρήση της μουσικής. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη «δύναμη της μουσικής» για να διώξουν το κακό. Το έχεις σκεφτεί ποτέ αυτό; Μοιάζει με όταν τραγουδάμε στο σκοτάδι για να διώξουμε το φόβο. Όμως η δύναμη της μουσικής στη ζωή για να διώξει το κακό και να φέρει το καλό υπάρχει από τα πολύ παλιά χρόνια.

Να εδώ ένα πανάρχαιο έθιμο που το βλέπουμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, την αποκριά, με θορύβους που διώχνουν το κακό! ΑΝ θες διάβασε το ενημερωτικό κείμενο ανοίγοντας το βίντεο σε νέα σελίδα (κάνεις κλικ στον τίτλο του βίντεο μέσα στην εικόνα).

Άραγε τελειώσαμε με το κεφάλαιο «Μουσική και ζωή»;

Αν και η μουσική πολλές φορές φαίνεται ότι είναι μόνο διασκέδαση, χαλαρή ώρα, αν και ακόμη και το Μάθημα της Μουσικής πολλές φορές δεν το παίρνουμε σοβαρά, η Μουσική έχει συνδεθεί με τις πιο ιερές στιγμές του ανθρώπου, με τις πιο δύσκολες στιγμές του ανθρώπου, με τις πιο δύσκολες στιγμές της ανθρωπότητας. Ίσως γι’ αυτό στην Αρχαία Ελλάδα η Μουσική ήταν το πρώτο μάθημα μαζί με τη Γυμναστική. Γιατί η Μουσική είναι το Ήθος του ανθρώπου….


Δες παρακάτω πως η μουσική χρησιμοποιήθηκε για τον πόλεμο. Δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη Μουσική, αλλά είναι η πραγματικότητα μέσα από τις… ταινίες και παραστάσεις!

Για να δείτε αυτό το βίντεο κάντε κλικ εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=JaGoM25tGVA

Μπορείς να σκεφτείς κάποιες μουσικές που σας έχουν δώσει «ψυχική δύναμη» και ενέργεια στη ζωή σας;
Μια μουσική που «ενώνει» όλη την ομάδα και την εμψυχώνει;
Δες και το παρακάτω παράδειγμα από την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Ποιά τραγούδια ακούς; Ποιά τραγούδια λένε στο γήπεδο; Ποιά τραγούδια διάλεξε ο «σκηνοθέτης» και γιατί; Πως λειτουργούν σαν μουσική τα χειροκροτήματα, οι κραυγές, οι φωνές, ο εκφωνητής;

Σκέψου για το ρόλο της μουσικής και των ήχων σε αυτή τη σημαντική στιγμή.

Θα μπορούσαμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά παραδείγματα ακόμη για την αξία της Μουσικής στη ζωή μας, αλλά νομίζω ότι καταλαβαίνεις.

ΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Καταλαβαίνεις τώρα πόσο σημαντική είναι η Μουσική για την Ομάδα, την Κοινωνία, την Ανθρωπότητα.

Κι αυτό θα σε βοηθήσει στο εξής να δίνεις περισσότερη σημασία στο Νόημα της Μουσικής. Να αναρωτιέσαι:

Γιατί το ακούω αυτό;

Ποιός παίζει αυτή τη μουσική και τί θέλει να πετύχει με αυτό;

Τί θα μου συνέβαινε αν δεν είχα μάθει για το «νόημα της μουσικής»;

Συμφωνώ με το νόημα της Μουσικής που ακούω;

… και άλλα πολλά!ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

 1. Πως θα εξηγούσες σε έναν φίλο σε μία φίλη σου του το «Νόημα της Μουσικής»; Τί θα πρότεινες να προσέχει στο εξής όταν ακούει μουσική; Γράψε ένα μικρό μήνυμα για το τσατ ή για το email σου.
 2. Μπορείς να βρεις μερικές στιγμές που μια ομάδα ανθρώπων ακούει την ίδια μουσική και να περιγράψεις τί σημαίνει αυτή η μουσική για την Ομάδα; Μήπως μπορείς να βρεις και ένα σχετικό βίντεο;

ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΗΧΩΝ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΑ… ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ!

9 thoughts on “Μουσική και ζωή: Όταν η ανθρωπότητα φτάνει στα όριά της.

 1. 1 Μέσα από την μουσική ο στιχουργός προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα,τις σκέψεις του, τα συναισθήματα του,στην γλωσσά του. Συνοδεύεται όμως από την μουσική που γράφει ο συνθέτης η οποία δεν έχει σύνορα και παντού είναι ίδια για όλο τον κόσμο. Αυτό είναι λοιπόν που κάνει την μουσική εδώ και χιλιάδες χρόνια να ενώνει, να καθοδηγεί και να εμπνέει τους ανθρώπους, πλούσιους ή φτωχούς ,μορφωμένους ή αμαθείς ανεξάρτητα επιπέδου μόρφωσης και καταγωγής.
  Όταν λοιπόν ακούμε μουσική μέσα από το στίχο προσέχουμε τα λόγια και τα νοήματα που θέλει να περάσει ο δημιουργός.
  2.Στον σχολείο ακούγοντας ένα εμβατήριο, στο γήπεδο ακούγοντας ένα εθνικό ύμνο, ή ύμνο ομάδας, σε ένα σπίτι σε μία γιορτή ή γενέθλια σε μια διαδήλωση ή πορεία,και όπου αλλού μαζεύονται άνθρωποι για κάποιο σημαντικό λόγο.

 2. ΕΡΩΤΗΣΗ : 1
  ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Ν΄ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΡΥΘΜΟ.
  ΕΡΩΤΗΣΗ: 2
  ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΡΥΘΜΟ ΕΝΑΤ ΤΡΑΓΟΥΔΙ.

 3. Κ. Σαρρή χαίρετε!
  Εύχομαι να είστε καλά!

  Ονομάζομαι Άννα Γιαλούρη και είμαι καθηγητρια μουσικής διορισμένη στην πρωτοβάθμια εκπαιδευση ανατολικής Θεσσαλονικη!
  Καταρχάς ήθελα να σας συγχαρώ για το εξαιρετικό μάθημα «Μουσική και ζωή» και να σας ρωτήσω αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υλικό σας.
  Επίσης αν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα μαθήματά σας όλων των τάξεων…
  Σας ευχαριστω πολύ εκ των προτέρων και σας εύχομαι καλή δύναμη, υπομονή στο έργο σας και πάντα να έχετε πολλές επιτυχίες!

  Με εκτίμηση
  Άννα Γιαλούρη

 4. α) Η μουσική όχι μόνο μας διασκεδάζει αλλά και μας κρατάει συντροφιά στις δύσκολες στιγμές ,όταν είμαστε στεναχωρημένοι και περνάμε δύσκολα.Επίσης την συναντάμε σε διάφορα
  έθιμα .
  β)Ομάδες ανθρώπων που ακούνε την ίδια μουσική είναι όταν διασκεδάζουν σε γάμους,βαφτίσια ή σε γιορτές . Επιπλέον οι οπαδοί μιας ομάδας τραγουδούν τον ύμνο της για να τους εμψυχώσουν.

 5. Στον φιλο μου θα του εξηγουσα οτι το νοημα της μουσικης ειναι να καταλαβενεις το νοημα του τραγουδιου ποιος ειναι ο τραγουδιστης και αν ειναι ωραιο το τραγουδι.Μια στιγμη που οι άνθρωποι ακούν την ίδια μουσικη είναι ένας ύμνος μιας ομάδας.

 6. Η μουσική απο την ταινία «ο βιολιστής της στέγης» μου είναι αξέχαστη, την έχω ακούσει μικρός, αλλά ακόμα τη θυμάμαι και την υπόθεση της ταινίας , γιατί τη μια στιγμή ο ήρωας είναι χαρούμενος, χορεύει και τραγουδά και την άλλη στιγμή είναι πολυ στεναχωρημένος. Αυτό είναι και το νόημα της μουσικής για μένα, να εκφράζει όλα τα συναισθήματα.

 7. Αληθεια..προαιωνια κραυγη , ομιλια η μηπως ομιλια..ολα αυτα μαζι..η μουσικη σε καθε αναπνοη του ανθρωπου, ως ρυθμος, ως συχνοτητα , ως εκφραση …αγωνας για επιβιωση, ψυχαγωγια, επιστημη και τεχνη ταυτοχρονα..και τωρα ?? Τωρα η απολυτη ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΣΔ ΑΝΑΓΚΗ..Ευχαριστουμε

Comments are closed.