web analytics

Πως γίνονται οι μουσικές των ταινιών (Soundtracks) ;

This is an e-lesson for primary education students in Greek languish,
created during the corona virus-restriction.

I would like to thank all the authors of the online material that I use for their kindness and their creativity.
Also I hope they like this online micro-lesson. Best wishes to all online community!

 

1. Δείτε πώς η ορχήστρα με τη βοήθεια του μαέστρου συντονίζεται με την κινούμενη εικόνα της ταινίας για να παίξει ακριβώς την κατάλληλη στιγμή τη μουσική που πρέπει. Είναι στιγμιότυπα από την αγαπημένη ταινία «frozen».

 

2. Η προετοιμασία των φωνών, επίσης είναι μια επίπονη διαδικασία, που όμως οι τραγουδιστές την διασκεδάζουν! Πως αλλιώς θα έβγαινε το χαρούμενο πνεύμα στη φωνή τους; Δείτε στιγμιότυπα από μια πρόβα του Frozen II στην αγγλική έκδοση:

 

3. Πώς, όμως οι αγαπημένες μας ταινίας αποκτούν φωνή στη γλώσσα της κάθε χώρας που προβάλλονται; Στην περίπτωση αυτή όλες οι φωνές και τα τραγούδια ξαναγράφονται στην κάθε γλώσσα ξεχωριστά. Δείτε για παράδειγμα το διαφημιστικό βίντεο με τον ηθοποιό που αναλαμβάνει να κάνει τη φωνή του «Όλαφ» στην ελληνική γλώσσα.

 

4. Η ίδια διαδικασία γίνεται σε όλες τις γλώσσες που προβάλλεται μια ταινία. Δείτε παρακάτω το πασίγνωστο «let it go» σε μια ακόμη, γλώσσα, όχι την Αγγλική ή την Ελληνική! Ποιά είναι;

 

5. Σκεφτείτε, λοιπόν, πως η μουσική χτίζεται νότα – νότα, προκειμένου φωνές, μουσική και ήχοι της ταινίας να συντονιστούν με την κινούμενη εικόνα. Αν αναρρωτιέστε πώς χτίστηκε αυτή η εικόνα, παρακάτω υπάρχει ένα μικρό βίντεο που δείχνει πώς μια ολόκληρη ομάδα συνεργάζεται με τη βοήθεια δυνατών υπολογιστών και λογισμικών για να ζωντανέψουν οι γραμμές και να γίνουν χαρακτήτες.

 

6. Τώρα πια… ξέρετε!

Εκατοντάδες, ή και χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται σκληρά, με έμπνευση, με ατέλειωτες ώρες δουλειάς, για να μας χαρίσουν μία-δύο ώρες σπάνιες ταινίες και μάλιστα προσαρμοσμένες στη γλώσσα του κάθε λαού. Παρακάτω θα δείτε το διαφημιστικό βίντεο για το ντοκιμαντέρ που εξηγεί πώς φτιάχτηκε η ταινία! Συνήθως για κάθε μεγάλη και σπουδαία ταινία φτιάχνουμε και ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ. Απολαύστε λίγα λεπτά γεμάτα πληροφορίες και… συναίσθημα!

 

7. Αυτά για σήμερα! Ας αποχαιρετιστούμε με λίγη αυθεντική ταινία! Δείτε τα τρία μέρη από μια μικρή έκδοση «φρόζεν». Αυτή τη φορά όμως ενώ βλέπετε θα ξέρετε! Πώς γίναν όλα αυτά; Πώς έγινε η ΜΟΥΣΙΚΗ;

Αν διαβάζετε αγγλικά βρείτε περισσότερα σε αυτή τη σελίδα απ’ όπου πήραμε και την εικόνα στην κεφαλή του μαθήματος:

https://www.soundonsound.com/techniques/inside-track-disneys-frozen

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *